OAD

Nieuw bij OAD: Wintersport in Noorwegen!

Bij Oad heb je de keuze uit 6-daagse vliegreizen of 8-daagse wintersportvakantie met eigen auto inclusief ferry overtocht. Welk pakketje ook kiest er is altijd een skipas inbegrepen en uiteraard alle overnachtingen in een hotel of appartement. Zo boek je al een 6-daagse wintersportvakantie naar Noorwegen vanaf € 429,-!

Wintersport in Noorwegen

Noorwegen is het land waar het skiën is uitgevonden. Hier vind je de mooiste uitgestrekte pistes en hoef je niet lang te wachten bij de skiliften. Misschien heb je zelfs wel uitzicht over de fjorden. De Noorse skigebieden zijn uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. In ieder gebied zijn speciale kinderzones te vinden en door de rust op de pistes verlies je ze niet snel uit het oog. Vaak worden er diverse kinderactiviteiten georganiseerd en skiet er een mascotte rond. Ook de accommodaties zijn veelal gericht op kinderen met bijvoorbeeld een indoor speelparadijs of zwembad. 
Ben je een off-piste fan? In Noorwegen is het veilig en er zijn veel mogelijkheden. Of boek een begeleide tocht en ga met een local van de gebaande paden af. Naast skiën of snowboarden is er nog veel meer te beleven. Maak je vakantie compleet met een hondensledetocht of een rit op een sneeuwscooter. Ook staat Noorwegen bekend om de vele langlaufmogelijkheden. 

Bijzondere ski ervaring 

De bakermat van het skiën ligt niet zoals je misschien verwacht in de Alpen, maar in de bergen van Noorwegen. Zo’n 5000 jaar geleden werd in het Noorse plaatsje Rødøy een rotstekening van een skiënd mannetje gemaakt. Het bleek de eerste verschijning van ‘de ski’ te zijn. Vandaag de dag is Noorwegen dankzij haar bijzondere landschap en bescheiden populatie van slechts 5 miljoen, een prachtig alternatief voor de traditionele Alpenbestemmingen. 

In tegenstelling tot de bekende, grote skigebieden in de Alpen, zijn de pistes in Noorwegen zelden druk en is het uitgestrekte landschap grotendeels onaangeroerd. Ga je skiën in Noorwegen, dan ben je verzekerd van een bijzondere ervaring. De skigebieden zijn niet te groot, maar daardoor des te fijner voor bijvoorbeeld een beginnende wintersporter of de reiziger die op zoek is naar de rust en de ruimte te midden van de prachtige Noorse natuur. Trysil, Geilo, Hemsedal, Norefjell… het is slechts een greep uit de keur aan Noorse skigebieden. Het piste-aanbod is gevarieerd en de moderne liften zijn van uitstekende kwaliteit. En sta je 
op de berg, dan kan het zomaar ineens zo zijn dat je al skiënd uitzicht hebt op een van de fjorden. Dit soort uitzichten maken Noorwegen een bijzondere wintersportbestemming. 

Sneeuwzeker 

Met een minimale hoogte van 180 meter liggen de skigebieden van Noorwegen bed uidend lager dan hun tegenhangers in de Alpen of bijvoorbeeld Noord-Amerika, en toch zijn ze sneeuwzeker. Dat komt onder andere door de noordelijke ligging en het klimaat van Noorwegen. Het wintersportseizoen loopt ook nog eens lang door, variërend van november tot mei. 

Scala aan winterse activiteiten 

Naast skiën en snowboarden hebben de skigebieden in Noorwegen nog meer te bieden. Een typisch Scandinavische wintersporttraditie is langlaufen en dat kan uitstekend in de Noorse skigebieden. Zo hebben langlaufers in Geilo bijvoorbeeld de keuze uit maar liefst 550 km aan geprepareerde en gemarkeerde loipes. Maar ook hondensledetochten, tours met een sneeuwscooter, ijsvissen, sneeuwschoenwandelingen, 
het noorderlicht spotten en andere toffe activiteiten behoren tot de mogelijkheden tijdens een wintersport in Noorwegen. 

Kindvriendelijk 

De Noorse pistes zijn goed geprepareerd, breed, rustig en het overgrote deel is geschikt voor (beginnende) kinderen. In Noorwegen vind je zelden vlakke stukken, is de sneeuw van goede kwaliteit, heeft ieder skigebied zijn eigen kinderzones en zijn er natuurlijk goede instructeurs. Off-piste Ook als je er van houdt om off-piste te gaan, zit je in Noorwegen goed. Het is er veilig en de mogelijkheden zijn gevarieerd 
waardoor zowel beginnende als ervaren off-piste skiërs hun hart kunnen ophalen. De beste plek voor off-piste skiën in Noorwegen, is Hemsedal, waar je vanuit de lift meteen van de gebaande paden af kunt wijken. Ook is het mogelijk om met een Engelssprekende gids op verkenning te gaan.

Temperatuur 

Wie aan Noorwegen denkt, denkt misschien aan ijskoude dagen waarop de zon zich nooit laat zien. Natuurlijk zijn de dagen in de winter korter, maar doordat de skigebieden in deze brochure in het zuiden van Noorwegen liggen, heb je eigenlijk het gehele winterseizoen nog genoeg zonuren per dag. Daarbij 
hebben de kortere dagen ook iets romantisch: een knisperend haardvuur in je chalet dat op je wacht na een dag op de latten en een grote kans dat je wordt getrakteerd op het noorderlicht. Het zijn bijzondere belevenissen die je minder snel in de Alpen tegenkomt. Daarnaast valt het met de temperatuur ook reuze 
mee. De skigebieden scoren niet op de hoogtemeters, en dat scheelt natuurlijk voor de temperatuur op de piste. 

[adrotate banner=”6″]

Prijzen 

Een van de vooroordelen over Noorwegen is dat het er duur zou zijn. Toegegeven: voor een biertje of wijntje betaal je meer dan je in Nederland zou doen. Voor andere belevenissen valt het echter wel mee: eten in een restaurant is niet veel duurder en ook voor je accommodatie hoef je niet meer te betalen dan in de Alpen. Daarnaast zijn de Noren een kei in het leveren van kwaliteit, dus kun je ervan op aan dat je waar voor je geld krijgt. En zeg nu zelf, met alle voordelen van skiën in Noorwegen (rust en ruimte te midden van de prachtige natuur) vergeleken met de Alpen is de keuze makkelijk gemaakt, toch? Het moge duidelijk zijn: de wintersportmogelijkheden in Noorwegen zijn eindeloos. Reden genoeg om deze winter de Noorse bergen op te zoeken!