Bekende gondel in Frans skigebied Chamonix in brand


Wintersportredacteur

Slecht nieuws vanuit het Franse skigebied Chamonix. Het middelstation van de Les Grands Montets gondel vatte vandaag vlam. Een grote brand was het gevolg. Niemand mag nu in de buurt van de gondel komen.

Lastige bluswerkzaamheden

De brand brak rond 13.30u vanmiddag uit. Tot laat in de middag bleef het vuur zich verspreiden. Vanwege de ligging van het middelstation was de plek voor de brandweer lastig bereikbaar en daarbij kwam dat er geen water in de buurt is om te blussen. Met behulp van helikopters werd gepoogd het vuur onder controle te krijgen. Twee heli’s vlogen op en aan met ladingen vol water dat uit een meer vandaan gehaald werd. Rond 19.00u was de brand onder controle. Daarmee is het gevaar nog niet geweken.

Gondel gevallen

Het vuur heeft ervoor gezorgd dat twee kabels van de gondel zijn afgebroken. Ze waren niet bestand tegen de hitte. Daardoor viel één gondel van de kabel af en kwam op de gletsjer terecht. Twee andere gondels hangen nog steeds op de kabel. Het middelstation is volledig verwoest, aldus de brandweercommandant. De herstelwerkzaamheden zullen meerdere maanden gaan duren. Een slechte start van het winterseizoen dus! Het gebied is afgesloten, omdat kabels dreigen te vallen. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Beelden van het vuur

Meerder mensen maakten beelden van het vuur en deelden die op social media. Enkele beelden daarvan zie je hieronder.

Hier zie je het ontstaan van de brand. Om 13.30u zie je mensen op het dak aan het werk. Tien minuten later zie je ze met brandblussers aan de gang. Nog eens tien minuten later is het vuur echt gestart.

De brand vanuit het dal gezien. Flinke rookwolken!

Heftig!

De brand van dichterbij

Locatie

De wintersporters die wel eens in het gebied zijn geweest kennen de locatie van de gondel vast en zeker. Ken je ‘m niet, dan zie je ‘m op de kaart hieronder. Je ziet dat het een plek is waar veel liften samenkomen.