De Elferbahn in Neustift kan mogelijk niet open dit seizoen

Met nog minder dan drie weken voordat het winterseizoen van start gaat, is het nog steeds niet duidelijk of de parkeerplaatsen bij de Elferbahnen in Neustift gebruikt mogen worden. In de afgelopen jaren was er tijdens het wintersportseizoen een overeenkomst met de grondbezitter dat de parkeerplaatsen gebruikt mogen worden. Deze overeenkomst is tot op heden nog niet bereikt. Dit is van invloed op de belangrijkste parkeerterreinen voor de Elferbahnen.

Wisseling bestuur

Normaal gesproken wordt voor deze dergelijke overeenkomst al in de zomer tot een akkoord bereikt. Doordat er vrij laat in het jaar een wissel van het bestuur was bij de Elferbahnen, is dit onderwerp blijven liggen. Het is nog niet mogelijk geweest om binnen deze korte termijn een akkoord te bereiken. De gesprekken met de grondbezitter zijn nog steeds gaande, maar zo kort voor het seizoen is de vraag naar de parkeerplekken zeer hoog. Indien het niet lukt om een overeenkomst te bereiken, is het mogelijk dat de Elferbahnen niet open kunnen gaan. De liftmaatschappij hoopt dan ook op het toegeven van de grondbezitter.

Conflict met gemeente

De grondeigenaar heeft nog een conflict met de gemeente Neustift over een ruimtelijke ordening, dit is waarschijnlijk de oorzaak van de koppigheid van de grondbezitter. De burgemeester van Neustift geeft aan dat zij nogmaals om tafel gaan met de grondbezitter wat betreft de ruimtelijke ordening. Hij wil echter de zaken gescheiden houden en vindt dat het conflict tussen de grondbezitter en de Elferbahnen los staat van de ruimtelijke ordening. De gemeente is er van overtuigd dat er tijdens een gesprek met de grondbezitter wel uit te komen is.

Alternatieve opties in Neustift

De toezichtraad van de Elferbahnen hoopt dat er snel tot een oplossing kan worden gekomen, zodat zij vanaf 21 december het seizoen kunnen beginnen. Verder is de liftmaatschappij of er eventuele alternatieve opties zijn voor het parkeren van de auto’s. Maar tot nu toe hebben ze nog niets kunnen vinden.

Liftverbinding St. Anton – Kappl

De Elferbahnen is niet de enige liftmaatschappij die problemen heeft met de omgeving. Afgelopen week kwam naar buiten dat de verbinding tussen St. Anton en Kappl op last van de rechter niet door mag gaan. Dit terwijl hier drie jaar geleden al akkoord op was gegeven.