Eerste skigebied zonder gletsjer geopend

Vanochtend is het eerste skigebied op het noordelijk halfrond geopend dat geen gletsjer heeft. Het skigebied Ruka in Fins Lapland heeft hiermee de primeur, ze zijn hiermee eerder geopend dan Kitzbühel in Oostenrijk, dat volgende week pas open gaat.

Snowfarming

Door middel van ‘snowfarming’ heeft Ruka gedurende de zomer genoeg sneeuw weten te bewaren om een piste te kunnen openen. Momenteel ligt de temperatuur rond het vriespunt, wat het goede moment is om de sneeuw te verspreiden over de piste. Skiërs kunnen hierdoor op een 20 meter brede sneeuwlaag van een halve meter dik hun eerste meters van het seizoen maken. De oude sneeuw is volgens het skigebied prettig om op te skiën, omdat het minder vocht bevat dan verse sneeuw.

Activiteiten rondom opening

Naast de opening van de piste kon je in de ochtend een rendieren boerderij bezoeken. In de middag kan je de nieuwste ski’s en snowboards uittesten in een testcentrum.

Ruka skigebied

Het Ruka skigebied heeft 35 pistes, waarvan er 30 verlicht zijn. Momenteel is er één piste geopend. In totaal is het gebied van 22 skiliften voorzien, hiervan zijn 5 stoeltjesliften en de rest zijn sleepliften. Het is een vrij laag gebied, de top ligt op slechts 492 m hoogte. Het is voor hen mogelijk om 200 dagen geopend te zijn vanwege de noordelijke ligging van het gebied. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de -12°C. Een leuke bijkomstigheid van Lapland is dat de kans bestaat dat je het wonderlijke noorderlicht mag aanschouwen. Verder is de langste piste in het gebied 1300 m lang.