Gitschberg-Jochtal krijgt vernieuwde sneeuwvoorziening


Wintersportredacteur

Komend winterseizoen wachten er veel vernieuwingen in het skigebied Gitschberg-Jochtal op de wintersportfans. Naast de bouw van een nieuwe gondelbaan krijgt het gebied een vernieuwing en uitbreiding van de gehele sneeuwvoorziening. De technologieleider Demaclenko heeft dit grootschalige project op zich genomen.

Aantrekkelijkheid gebied

Alleen al door het panoramazicht dat je op de 2512 meter hoge Gitschberg hebt op de Dolomieten en de Alpen is het gebied een favoriet bij de bergsportliefhebbers. Om de aantrekkelijkheid van het gebied te verhogen, is er in 2018 flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van het gebied. Demaclenko moet wintergasten van de eerste tot de laatste dag van het seizoen de absolute sneeuwgarantie en -kwaliteit te bieden.

© Hannes Niederkofler

Nieuwe sneeuwvoorziening

De sneeuwvoorziening wordt van het dalstation tot het bergstation volledig vernieuwd en uitgebreid. Op strategische punten komen er 87 nieuwe sneeuwkanonnen, om elke pistekilometer te kunnen voorzien van sneeuw. Daaronder ook de nieuwe piste van 2 km ‘Wastl Huber’. Er komen 63 nieuwe EOS-sneeuwlansen en daarnaast versterken 24 Ventus 4.0- en Evo 3.0-propellermachines het krachtige sneeuwkanonnennetwerk. De helft daarvan komt op vaste plekken, en de rest moet mobiel ingezet kunnen worden.

Bouwwerkzaamheden

Ook worden er 95 met staal gewapende betonnen schachten geïnstalleerd, en 10 km leidingmateriaal geplaatst. Voor dit nieuwe systeem bouwen ze twee pompstations – een naast het nieuwe opslagmeer, de andere bij het bergstation Breiteber – deze stations hebben een totale output van 350 l/s. Demaclenko’s Snowvisual 4.0 inclusief kostenbesparend resourcebeheer biedt de laatste hand aan de volledig automatische oplossing voor het maken van sneeuw. De gebruiksvriendelijke visualiseringssoftware garandeert de vlotte besturing en bediening van het volledige sneeuwsysteem en biedt waardevolle analyses over het systeem.

Ski Express

Momenteel werkt men ook aan de nieuwe 10-persoons gondelbaan ‘Ski Express’, die in de toekomst de Breiteben- en Sergerwiese-liften gaat vervangen. Alle werkzaamheden moeten voor de start van winterseizoen 2018-2019 voltooid zijn. Hierdoor kan het skigebied een sneeuwzekere skivakantie in Gitschberg Jochtal garanderen.