Gletsjers Tirol extreem gesmolten door hete zomer

De hete zomer van afgelopen jaar heeft de gletsjers geen goed gedaan. Sommige gletsjers zijn zelfs extreem gesmolten door de hitte. Het gaat hierbij vooral om de gletsjers in West Tirol. Door het smelten neemt ook de kans op nieuwe gletsjermeren toe.

Silvretta

Onder andere de gletsjer in de Silvretta is dramatisch achteruitgegaan. Gletsjeronderzoekster Andrea Fischer van de Oostenrijks Akademie der Wissenschaften neemt sinds een aantal jaren de Jamtalferner gletsjer in de Silvretta onder de loep. Hierbij kijkt ze vooral naar de dikte van het ijs. Ze zegt dat de gletsjer de afgelopen jaren extreem is teruggelopen. De vrijkomende rotsvlakken helpen ook niet mee. Daardoor vallen steeds meer stenen en rotsen op het gletsjerijs.

Gletsjertong

De gletsjertong van de Jamtalferner is al zes meter aan dikte verloren. Zelfs het bovenste stuk is een meter dunner geworden. Gemiddeld is de ijsdikte van de gletsjer twee tot drie meter dunner geworden. Per jaar wordt de gletsjer een halve meter tot een meter dunner.

Ötztaler Alpen

Ook de Vernagtferner gletsjer is de afgelopen zomer erg achteruitgegaan. De exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar gletsjeronderzoeker Christoph Mayer spreekt van de op één na slechtste meting ooit. Alleen in de zomer van 2003 is de gletsjer erger gesmolten.

Nieuw gletsjermeer

Iets anders wat Fischer opviel was een nieuw gletsjermeer. Aan de top van de Jamtalferner is een nieuw gletsjermeer ontstaan. Dit kan voorkomen als het water onder de gletsjer een weg naar buiten vindt. Hierbij kunnen gevaren voor de gletsjer ontstaan, maar in de meeste gevallen gaat het goed. Toch kunnen gletsjermeren in de toekomst wel gevaarlijk worden als het gletsjerwater niet meer kan worden tegengehouden. Dat is in de afgelopen 100 jaar één keer voorgekomen. Toen brak een gletsjermeer uit en verwoestte daardoor het Ötztal.