IJsberg van 10 meter hoog opgedoken in Oostenrijks gletsjermeer

In het gletsjermeer van de Pasterze gletsjer bij de Großglockner is sinds kort een natuurfenomeen te bewonderen. Er is namelijk een ijsberg van ongeveer 10 meter hoog opgedoken in het meer. Het zou gaan om dood ijs, een gevolg is van klimaatverandering.

Dood ijs

IJsbergen die plotseling opduiken in gletsjermeren getuigen van het krimpen van de gletsjer. Volgens meteoroloog Gerhard Hohenwarter zijn de afgelopen jaren steeds meer kleine ijsbergen opgedoken in het gletsjermeer van de Pasterze gletsjer. De ijsbergen breken af omdat de gletsjertong niet in gelijke mate is gesmolten. Omdat de ijsstukken niet langer meer verbonden zijn met de gletsjer, spreekt men van dood ijs.

Verschijnen ijsberg

De laatste jaren is het dus niet meer heel bijzonder dat er ijsstukken afbreken. Maar wat zo bijzonder is aan dit stuk dat nu in het gletsjermeer is verschenen is de grootte. De ijsschots is nog niet exact opgemeten, maar men schat dat de berg meerdere meters lang en zo’n tien meter hoog is. Ongeveer 5 jaar geleden lag de gletsjer nog op de plaats waar de ijsberg nu is verschenen. Het is echter lastig om in te schatten hoe oud het ijs is, het zou namelijk veel ouder kunnen zijn dan 5 jaar. IJsbergen kunnen namelijk meerdere jaren op de bodem van het meer vast kunnen zitten. Wanneer zij de hechting met de bodem verliezen, komen ze naar boven drijven. Vaak is het ijsschot dan met grind bedekt. Pas zodra het schot zich omdraait, wordt het heldere ijs zichtbaar.

Klimaatverwarming

De grootte van de Pasterze gletsjer loop de laatste jaren erg terug. Waar het gletsjermeer momenteel ligt, lag 20 jaar geleden nog ijs. Jaarlijks verliest de Pasterze zo’n 60 tot 70 meter lengte. Hiermee laat het gletsjermeer een duidelijke indicatie van klimaatverwarming zien.

Gletsjers hebben last van warme temperaturen

Niet alleen de Pasterze gletsjer heeft last van de warme temperaturen. In Tignes hebben ze het wintersportseizoen door de gekrompen gletsjer moeten uitstellen. Meer hierover lees je in onderstaand bericht.