Kapotte gondel Zugspitzbahn eindelijk geborgen


Wintersportredacteur

Na het ongeval met de Zugspitzbahn vorige week is de gondel nu eindelijk geborgen. Centimeter voor centimeter werd de kapotte gondel het bergstation in getrokken. Een succesvolle operatie!

Tijdens een routine oefening vorige week klapte een bergingsgondel zonder rem op de gondel van de Zugspitzbahn. De gondel raakte daarbij ernstig beschadigd en kon niet verder vervoerd worden. Kort voor het bergstation hing de gondel vele meters boven de grond te wachten tot ‘ie geborgen kon worden. Dat gebeurde gisteren succesvol. Die operatie was niet zonder gevaar.

Berging

Met een snelheid van tien centimeter per seconde werd de beschadigde gondel van de Zugspitzbahn naar het bergstation getrokken. Dat gebeurde met hulp van de hoofdaandrijving van de lift. De bedrijfsleider van de lift is opgelucht. De eerste stap is nu gezet. De volgende stap is dat de gondel gereed gemaakt wordt om naar het dal getransporteerd te kunnen worden. Dat moet ook met de lift, want de gondel is te zwaar om met de helikopter te vervoeren.

Net open

De Zugspitzbahn was pas net open. In december 2017 werd de lift voor het eerst in gebruik genomen. Hij heeft dus nog geen jaar dienst kunnen doen. De schade loopt in de miljoenen. Wanneer de lift weer gereed is voor gebruik is nog niet te zeggen. Het maken van een nieuwe cabine is maatwerk en is niet van de ene op andere dag geregeld.