Kitzbühel vanaf nu 200 dagen per jaar geopend


Wintersportredacteur

Kitzbühel heeft zich aangesloten bij een kleine groep gebieden die minimaal 200 dagen per jaar open zijn voor wintersporters. Dat betekent dat het seizoen in die gebieden bijna 7 maanden duurt en soms zelfs langer, afhankelijk van de sneeuwkwaliteit en condities. Kitzbühel opent nu in het begin van oktober en sluit eind mei, wat uitkomt op minimaal 200 dagen.

Opgeslagen sneeuw

Maar hoe heeft Kitzbühel als niet-gletsjer skigebied het voor elkaar gekregen om minimaal 200 dagen per jaar open te zijn? Het is Kitzbühel gelukt om sneeuw op te slaan in een sneeuwdepot voor later gebruik. Een sneeuwdepot is een berg sneeuw die wordt ingepakt met landbouwfolie en isolatieplaten. Hierdoor wordt het smelten van de sneeuw tegengegaan. Op deze manier kunnen ze dus sneeuw van het vorige seizoen gebruiken in het nieuwe seizoen. De sneeuw wordt dan in het begin van de herfst gemixt met de verse sneeuw en gebruikt om de pistes te prepareren. Het gebruik daarvan wordt ook wel snowfarming genoemd.

200 dagen skiseizoen

De groep skigebieden die een wintersportseizoen hebben van minimaal 200 dagen of langer bestaat uit minder dan 20 gebieden. De meeste gebieden die zich tot deze groep kunnen rekenen zijn natuurlijk de gletsjers. Echter, de afgelopen jaren hebben ook een paar ‘gewone’ skigebieden zich aangesloten bij deze groep. Sommige gebieden liggen heel hoog, krijgen gewoonweg heel veel sneeuw in een seizoen of liggen heel noordelijk op de wereld.

Sneeuwzeker skigebied

We kunnen wel stellen dat we het hier hebben over de meest sneeuwzekere gebieden ter wereld. Gebieden die naast Kitzbühel tot deze groep behoren zijn een aantal gletsjers in de Alpen, het Arapahoe Basin-gebied in Colorado, en Levi en Ruka in Finland. Levi en Ruka liggen niet eens zo heel hoog, maar wel heel noordelijk. Hierdoor zijn de weersomstandigheden gunstig genoeg om minimaal 200 dagen per jaar open te zijn.

Gletsjers

Zoals hierboven geschreven, bestaat een deel van deze groep uit gletsjers in de Alpen. Een aantal hiervan zijn al geopend of openen binnenkort! In onderstaand artikel kan je lezen op welke gletsjers je deze herfst al kan skiën.

Deze gletsjers zijn in de herfst open