Meer dan 2 meter sneeuw verwacht op bergtoppen de komende dagen

We hebben lang op een echte sneeuwdump moeten wachten, maar hij lijkt nu er toch echt aan te komen. En het is niet zomaar een dump als we de verschillende weerportalen mogen geloven. Er wordt op sommige plekken meer dan 2 meter sneeuw verwacht de komende dagen! Voordat je blij bent met een dode mus en je al in de auto zit naar je favoriete skigebied, lees nog even verder. 

Sneeuw en regen

Al de hele week wordt er geroepen dat het flink gaat sneeuwen vanaf dit weekend in de Alpen. Een dag voor de World Cup in Sölden lijkt dit dan ook echt het geval. Er kleeft helaas wel een ‘maar’ aan dit verhaal. Zoals het er nu uitziet blijft het relatief warm, waardoor de sneeuwgrens redelijk hoog ligt. Hoe hoog die precies gaat liggen is lastig te voorspellen. Het kan tussen de 1.600 en 2.000 meter zijn, maar op dit moment wordt eerder gedacht aan boven de 2.000 meter. Naast een shitload aan sneeuw zal er daarom ook een grote bak water vallen.

Sneeuwverwachting

Met dit verhaal in het achterhoofd kijken we alleen naar de hogergelegen skigebieden als het gaat om sneeuwverwachting. Het heeft namelijk niet zo’n zin om te zeggen dat er in Zell am Ziller een halve meter sneeuw gaat vallen, terwijl alleen de toppen besneeuwd zullen zijn. We werpen dus voornamelijk een blik op de de gletsjerskigebieden. Daar gaat de komende dagen de basis van het winterseizoen vallen als het goed is. Wat valt waar?

Hieronder de verwachte hoeveelheden t/m zondag en t/m woensdag naast elkaar. De kans dat de eerste getallen kloppen is uiteraard een stuk groter, dan dat ook de voorspelling t/m woensdag klopt.

Skigebied Verwachte sneeuwval in cm
t/m zon t/m woe
Zermatt 22 260
Saas-Fee 25 255
Andermatt 45 185
Les 2 Alpes 22 160
La Grave 22 160
Stubaier Gletscher 64 115
Val Thorens 13 110
Sölden 63 85
Pitztaler Gletscher 60 115
Hintertuxer Gletscher 75 90
Kaunertaler Gletscher 65 95
Mölltaler Gletscher 40 60

Winter kan beginnen

Met deze cijfers is wat ons betreft het startschot van de winter gegeven. Op de Oostenrijkse gletsjers wordt het dit weekend al goed wit. In Zwitserland, Frankrijk en Italië is de meeste sneeuw na het weekend voorspeld. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!