Neerslagwaarschuwing in Oostenrijk: modderstromen en sneeuwval

Het gaat extreem sneeuwen in de hogergelegen gebieden in Oostenrijk de komende dagen, dat kan je niet ontgaan zijn als wintersportliefhebber. Maar wat sneeuw betekent voor de gebieden waar het onder nul is, betekent regen voor de gebieden waar het boven het vriespunt is. De Oostenrijkse weerdienst ZAMG geeft daarom vandaag een neerslagwaarschuwing voor de komende dagen.

Modderstromen en overstromingen

Herinner je het noodweer in Saalbach Hinterglemm nog van augustus? Meer dan twee miljoen schade ontstond daar door het noodweer. Het zou kunnen dat komend weekend wederom zo slecht wordt in Oostenrijkse gebieden. De Oostenrijkse weerdienst waarschuwt vandaag voor de extreme neerslag die er komen gaat. Met name in Osttirol en Oberkärnten kan van zaterdag tot dinsdag 120 tot 180 liter water per vierkante meter naar beneden komen. Lokaal kan dat zelfs oplopen tot 250 liter. Dat maakt modderstromen en overstromingen mogelijk.

Zoveel regen als in heel oktober

Om je een beeld te geven van hoeveel water er waarschijnlijk naar beneden komt: het gaat in het zuidwesten van het land de komende dagen meer regenen dan normaal gesproken in heel oktober bij elkaar. Ai, dat kan niet fijn zijn. En omdat de sneeuwgrens nog boven de 2.000 meter uit kan stijgen komt al het water van de bergen ook nog eens naar beneden.

Extreme sneeuwval

Gelukkig brengt de extreme neerslag ook wat positiefs met zich mee voor de gletsjerskigebieden. Meerdere weerwebsites geven extreme sneeuwval aan voor de komende zes dagen. Meer dan 2 meter sneeuw kan er vallen.