Nog steeds sneeuwval op het programma

We zijn de afgelopen weken steeds weer teleurgesteld. Er zou sneeuw vallen, maar telkens weer kwamen de sneeuwvoorspellingen niet uit. Voorlopig staat er voor woensdag nog steeds sneeuwval ingetekend op de weerkaartjes. Maar is dit echt dat dikke pak sneeuw dat voorspeld werd?

Meermaals werden we de afgelopen weken blij gemaakt met een dooie mus. In de weerkaarten stonden vele centimeters sneeuw ingetekend. Dat verwachte pak sneeuw kwam echter maar niet. Soms kwam er helemaal geen sneeuw, soms pas boven de 2500 meter. Oftewel, daar hebben de meeste skigebieden niets aan. Is het dit keer anders en komen de voorspellingen wel uit? De woensdag komt steeds dichterbij en er staat nog steeds sneeuw op het programma. De vraag is alleen tot op welke hoogte het sneeuwt en hoeveel neerslag er daadwerkelijk valt.

Hoge sneeuwgrens en storm

In tegenstelling tot wat vorige week werd verwacht, wordt het nog niet erg koud in de Alpen de komende dagen. Neerslag staat echter wel op het programma. Vooral op de woensdag is het raak. Op de gletsjer moet het dan aardig gaan sneeuwen. Op de Kitz wordt wel een halve meter verwacht. Op andere Oostenrijkse gletsjers iets minder sneeuw.

Maar wat niet zo mooi is, is dat de sneeuwgrens ergens tussen de 1.700 en 2.000 meter ligt. Dat betekent dus dat de meeste skidorpen een bak met water te verduren krijgen en slechts de toppen van de bergen wit worden. De neerslag gaat naar het lijkt gepaard met een stormachtige wind, wat het niet zo’n mooie dag maakt om in de Alpen te zijn. We wachten het maar af. Het zou namelijk ook kunnen zijn dat het überhaupt wel meevalt met de neerslag.

Volgend weekend sneeuwval

Als we iets verder vooruit kijken zien we wel weer sneeuw op het programma staan. Vanaf zaterdag kan het een tijdje achter elkaar flink gaan sneeuwen en dan wél met een lage sneeuwgrens waardoor het tot in de dorpen sneeuwt. Dat zou dan de eerste echte winterse periode zijn van dit seizoen. Dat zou dan ook meteen betekenen dat de eerste World Cup wedstrijd van het seizoen wordt geskied met sneeuwval. Dat zal wel weer even wennen zijn voor de racers, die zich nu voorbereiden op ijzige pistes.

Wij duimen in ieder geval voor sneeuwval, zowel voor aankomende woensdag als komend weekend. Redacteur Jahna is op dit moment op de gletsjer aan het skiën en ik vertrek over 1,5 week naar Sölden. Het zou voor ons beiden mooi wel goed uitkomen als er wat verse sneeuw ligt. En voor de rest van de wintersporters ook natuurlijk 😉.