Rijke Rus Abramovich geweigerd uit skidorp


Wintersportredacteur

De Russische miljardair Roman Abramovich is afgelopen week geweigerd in het Zwitserse wintersportdorp Verbier. De eigenaar van Chelsea had een aanvraag ingediend om hier te mogen wonen. Op advies van de Zwitserse federale politie (Fedpol) hebben de autoriteiten deze aanvraag afgewezen.

Abramovich verdacht van witwaspraktijken

Abramovich had in juli 2016 de aanvraag ingediend om inwoner te mogen worden van het exclusieve wintersportdorp in de Zwitserse Alpen. Fedpol gaf als reden voor het negatieve advies dat de Rus verdacht werd van betrokkenheid bij witwaspraktijken en dat hij banden had met criminele organisaties. De miljardair ontkent elke beschuldiging. Hij is nog nooit aangeklaagd in Zwitserland of elk ander land.

Brief van de politie

De beschuldigingen zijn gebaseerd op onbevestigde politieverdenkingen die naar buiten zijn gekomen toen de in Zurich gevestigde krant Tamedia een brief in handen had gekregen van de politie. Volgens de advocaat van Abramovich heeft de miljardair geen connecties met criminele organisaties.

Lange rechtszaak

Er was een lange juridische strijd omtrent het verhaal. Deze heeft Tamedia gewonnen en zo zijn de aantijgingen naar buiten gekomen. Fedpol vond deze informatie genoeg om Roman Abramovich als mogelijke bedreiging voor het land te zien, waardoor hij niet naar Zwitserland mocht verhuizen.

Groen licht

In eerste instantie hadden de immigratie autoriteiten groen licht gegeven voor de aanvraag van de miljardair. Met zijn financiële achtergrond had de Rus een hele interessante belastingbetaler kunnen worden. Vermogende buitenlanders kunnen namelijk in Zwitserland een verblijfsvergunning aanvragen onder vermelding van “groot openbaar belang”. Dit betekent in de meeste gevallen een zeer aanzienlijke opbrengst voor de belasting. Deze toestemming is echter op federaal niveau tegen gewerkt.

Niet meer werken in Verenigd Koninkrijk

Het is niet de eerste tegenslag waarmee de miljardair mee wordt geconfronteerd. Door problemen met zijn Britse visum mag de eigenaar van Chelsea niet meer in het Verenigd Koninkrijk werken. Inmiddels heeft Abramovic een Israëlisch visum, waarmee hij maximaal 6 maanden per jaar mag werken in het Verenigd Koninkrijk.

Wonen bij een skigebied

Heb jij altijd al vlakbij een skigebied willen wonen? Dat kan, want de villa in het onderstaande bericht staat te koop en ligt vlakbij een Argentijns skigebied.

DROOMVERBLIJF: prachtige villa nabij Argentijns skigebied te koop