De Ervaren Kilometervreter

Elke ochtend sta je te wachten tot de eerste lift open gaat en daarna glij je, terwijl de zon opkomt, over de totaal onaangeraakte piste op weg naar je eerste bestemming.  Dit is de start van een nieuwe dag en nieuwe tocht. Op de piste ben je een ervaren kilometervreter.

Advertentie

Variatie is belangrijk

Als Kilometervreter houd je er niet van om elke dag dezelfde afdalingen te maken. Vaak wordt de route vooraf gepland om het meest haalbare uit een dag te halen en elke dag een andere uithoek van het skigebied te bezoeken. Je reist vaak gebieden af waar je nog niet bent geweest en houd ook de nieuwe openingen van pistes in de gaten. 

Leuke dorpen en berghutten

Goed eten en drinken hoort bij de ervaring. Bezoek aan verschillende plaatsen en berghutten plan je dan ook vooraf.  Een goede lunch geeft voldoende energie om weer verder te gaan naar het volgende dorp waar ook weer een goed glas drinken of een snack klaar staat. Mocht de tocht niet veel dorpen aan doen dan zit je graag in een van de gezellige berghutten om het adembenemende uitzicht in je op te nemen. 

Type pisten

Een zwarte piste schrikt je niet af maar je neemt liever de langere blauwe afdaling, je moet immers nog de hele dag mee. Om overal te komen moet je soms minder begaanbare pistes af. Dit vereist natuurlijk een goede techniek en zeker als het weer een beetje tegenzit en de sneeuw is het eind evan de dag papperig wordt.

Het ideale skigebied voor de Kilometervreter

De Kilometervreter komt het best tot zijn recht in gebieden met veel kilometers piste en plaatsten om te bezoeken.  Want er moet natuurlijk wel variatie zijn in de dagen. Het niveau van de pistes maakt je niet veel uit en de hoogte is niet geheel belangrijk, Om te variëren met lagere gebieden moet je de periode van je bezoek soms aanpassen zodat er voldoende sneeuw ligt en je het maximale uit het gebied kan halen.

Top 5 skigebieden voor
de Ervaren Kilometervreter

1. Les Trois Vallées, Frankrijk

Een immens aaneengesloten Skigebied met vele dalafdalingen naar verschillende dorpen. Dit zijn grote skidorpen zoals Val Thorens maar ook meer authentieke skidorpen zoals Courchevel. Een week in dit gebied verveelt je nooit. Daar betaal je wel een kleine  prijs voor. De hoofdroutes zijn vaak druk en het prijsniveau is vrij hoog. 

2. Portes du Soleil, Frankrijk (en zwitserland)

Portes du soleil ligt een stukje lager dan Les Trois Vallées en is daarom ook iets minder sneeuwzeker. Ook zijn niet alle liften goed op elkaar aangesloten wat soms een ritje in een skibus vereist. Het gebied is wel een stuk authentieker met sfeervolle dorpen zoals  Châtel en La Chapelle d’Abondance. Ook dit gebied is vrij prijzig maar de adembenemende locaties zijn het zeker waard. Voor de ervaren wintersporters zijn er enkele ‘verborgen’ pistes die de variatie nog groter maken. Een ontdekkingstocht van dagen.

3. Salzburger Sportwelt, Oostenrijk

Wintersport in Oostenrijk wordt over het algemeen ‘gezelliger’ gevonden. Zelfs in drukke gebieden als Salzburger Sportwelt ademen de dorpen nog een authentieke sfeer uit. Met zijn 236 kilometers aan piste is er altijd wel een nieuwe route uit te stippelen. De meeste routes zijn niet al te uitdagend voor de gevorderde wintersporter maar de variatie is enorm.

4. Via Lattea, Italië

Op de grens van Italië en Frankrijk vind je het gebied Via Lattea. Dit overwegend Italiaans skigebied heeft geweldige mogelijkheden tot dagtochten. Niet altijd even handig aan elkaar verbonden maar ook hier zijn er soms ski busjes om je naar het volgende punt te brengen,  Door de hoge ligging is dit gebied zeer sneeuwzeker. De dorpen en hutten aan de italiaanse kant van het gebied zijn vaak iets beter en goedkoper dan aan de franse zijde, maar hier kan je rekening mee houden tijdens het plannen van je dag. Vergeet niet de kleinere dorpen te bezoeken zoals Borgata Sestrière

5. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Oostenrijk

Skiwelt is een enorm gebied maar door de lage ligging zijn in slechte seizoenen delen soms niet goed bereikbaar. Elk dorp ademt de fijne Oostenrijkse sfeer uit en de pistes zijn goed op elkaar aangesloten. Er zijn verschillende mooie tochten te doen en mocht je uitgekeken zijn op het gebied, er is tegenwoordig een aansluiting naar Kitzbühel wat weer een geheel nieuwe wereld aan mogelijkheden opent. De prijzen zijn niet aan de hoge kant en als beginner kan je ook overal komen. De gevorderde wintersporter zal goed moeten zoeken naar wat meer uitdaging.

Advertentie