Tot een meter sneeuw in aantocht voor Franse skigebieden

De afgelopen weken is er al flink wat sneeuw gevallen in de Oostenrijkse skigebieden en ook in Zwitserland en Italië kwam er wat naar beneden zetten. Frankrijk bleef even achter, maar die tijd is voorbij. De huidige voorspellingen zeggen namelijk dat er daar halverwege volgende week tot wel een meter sneeuw kan vallen. Heerlijk!

Verschillende voorspellingen

Zoals je weet zijn voorspellingen ver vooruit in de Alpen lastig. Daarom nemen we ze nooit al te serieus. Eigenlijk kun je pas een dag van tevoren echt rekenen op een redelijke betrouwbaarheid ervan. En zelfs dan kan een voorspelling van 50 cm sneeuw maar resulteren in 10 cm of toch 80 cm. Maar hee, als er veel sneeuw verwacht wordt worden wij daar warm van en kunnen we het niet laten om het positief in te zien.

De weerportalen geven echter een verschillend beeld van de verwachting op dit moment. Zo valt er volgens Bergfex in Tignes dit weekend 15 cm sneeuw en woensdag nog eens 17 cm sneeuw. Kijken we naar WePowder, dan zien we hele andere hoeveelheden sneeuw. Zij gaan uit van 17 cm dit weekend en maar liefst 85 cm op woensdag, wat bij elkaar meer dan een meter sneeuw is. Wie er gelijk gaat hebben? We gaan het zien.

Sneeuwval Italië, Frankrijk en Zwitserland

Waar de portalen het wel over eens zijn is dat het gaat sneeuwen in het westen van de Alpen. Dat betekent dat er sneeuw gaat vallen in zowel Zwitserland, Frankrijk als Italië. Precies op de grenzen tussen die drie landen gaat het het meeste sneeuwen. Frankrijk lijkt vooralsnog het land te zijn waar de grootste hoeveelheden naar beneden komen. Maar zoals gezegd is het afwachten hoe serieus het gaat sneeuwen. Morgen komt de eerste sneeuw naar beneden, dat lijkt een zekerheidje te zijn. Veel zal dat echter nog niet zijn. De grote bulk met sneeuw staat voor woensdag op de planning.

Uitgestelde opening Tignes

Wij hopen van harte dat de sneeuwval er gaat komen, want het gletsjerskigebied van Tignes is nog steeds niet open. En dat terwijl de originele openingsdatum op 29 september lag. Er ligt simpelweg nog te weinig sneeuw om fijn te kunnen skiën. Als er echt een meter komt, kan het natuurlijk niet lang meer duren voordat het gebied wel de deuren opent.