Voorlopig nog geen algeheel rookverbod après-ski Oostenrijk

Waar we in Nederland in de kroeg nu raar opkijken als er iemand gaat roken in een niet daarvoor bestemd ruimte, is het in Oostenrijk nog steeds gedeeltelijk toegestaan om te roken in de horeca. Niet iedereen is daar even blij mee in het land. De afgelopen tijd tekenden honderduizenden mensen een petitie voor een algeheel rookverbod in de horeca, maar dat bleek niet genoeg voor een referendum. 

Rookverbod horeca Nederland

In Nederland ging het rookverbod op 1 juli 2008 van kracht. Het verbod ging zeker in het begin gepaard met veel tegenstand en uitzonderingen. Er werd streng gecontroleerd en er werden hoge boetes uitgedeeld voor het niet naleven ervan. Nu we meer dan tien jaar verder zijn, lijkt het verbod algemeen geaccepteerd te zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar er wordt bijna niet meer gerookt in de horeca, met uitzondering van rookruimtes dan. Al moeten die binnenkort waarschijnlijk ook dicht.

Rookverbod horeca Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er ook vele voorstanders voor een algeheel verbod op roken in de horeca. In 2016 leek het er al op dat er een algeheel verbod op roken in de horeca zou komen in het land. Bein dit jaar werd echter bekend dat dit toch geen doorgang zou krijgen. In kleine kroegen mag daarom nog gerookt worden en in grotere kroegen mag dat in rookruimtes ook nog. De praktijk leert echter dat er in een zeer groot deel van de grotere kroegen overal gerookt wordt. Voornamelijk in skidorpen is het heel normaal dat er gerookt wordt in de après-ski.

Petitie

Om ervoor te zorgen dat de regering een referendum zou houden over een algeheel rookverbod in de horeca werden de afgelopen tijd handtekeningen verzameld. Bij 900.000 handtekeningen zou de regering een referendum starten. Gisteren werd het aantal ondertekende petities bekendgemaakt. Dat kwam uit op 881.569, net onder de grens van 900.000 handtekeningen. En ondanks het feit dat maar liefst 13,8 procent van de stemgerechtigden de ‘Don’t Smoke’ petitie heeft ondertekend, blijft de regering hard. Er wordt geen referendum gehouden en dat betekent dat er voorlopig niets verandert aan de wet. Voorlopig blijft er dus in de kleine kroegen nog gerookt worden en het lijkt er niet op dat de grotere kroegen zich iets aantrekken van het rookverbod dat nu al van kracht is.