Zo maak je een Wiener Schnitzel volgens traditioneel recept


Wintersportredacteur

De Wiener Schnitzel, misschien wel het meest geliefde gerecht uit de Oostenrijkse keuken. Een jaar lang kijken wintersporters uit naar het grote lap vlees dat boven op het bord met friet is gelegd. Het liefst wil je hem in Oostenrijk dan ook zo groot mogelijk en hoop je dat je hele bord bedekt is met vlees. Het water loopt je direct in de mond en daarom zetten wij dit gerecht vandaag ook even in de spotlight. Wat ga jij vanavond koken? Wij eten Wiener Schnitzel in ieder geval!

De Wiener Schnitzel met friet is misschien wel het populairste en meest gekochte gerecht in de Oostenrijkse restaurants. Het heerlijke stuk vlees kun je op de meest ongebruikelijke tijdstippen bestellen en zorgt bij veel skiërs voor het echte wintersportgevoel. Na een ochtend veel werk te hebben geleverd op de piste is een welverdiende schnitzel dan ook de ideale beloning. De Wiener Schnitzel kent dan ook een rijke geschiedenis in Oostenrijk en menig Oostenrijker is er mee groot geworden. Dat blijkt wel uit de video die gepubliceerd werd door ORF en is opgenomen in 1963. Even terug in de tijd, maar het recept is nog steeds hetzelfde! Verlang jij ook zo naar een Wiener Schnitzel vandaag?

Het recept van de Wiener Schnitzel

  • Je snijdt het kalfsvlees in grote stukken
  • Je pakt een houten hamer en begint op het stuk vlees te slaan
  • Maak aan de zijkant van het stuk vlees kleine sneetjes, zodat er kleine inhammen in het vlees ontstaat
  • Pak een ei en gooi de eidooier in een kommetje. Vul een halve eierschaal met melk en doe daarna een eetlepel olijfolie bij het kommetje. Mix deze drie elementen door elkaar heen
  • Zorg dat de beide kanten van het kalfsvlees van zout zijn voorzien
  • Dompel het vlees in meel en vervolgens in de mix van ei, melk en olijfolie
  • Leg het vlees in de broodkruimels van de ‘Wiener Semmels’ en gooi de kruimels eroverheen
  • Bak het stuk vlees vervolgens in olie
  • De Wiener Schnitzel moet ongeveer 2 minuten in de pan liggen, op elke kant een minuut

Bekijk de video voor een how-to. Wat je bij een Wiener Schnitzel moet eten volgens de chef kok? Gewoon een salade! Geen friet en geen rijst. Wij van de redactie zijn het hier overigens niet mee eens, want wij willen de Wiener Schnitzel gewoon met POMMES!

Meer Oostenrijkse gerechten

Houd je niet zo van de Wiener Schnitzel, maar kun je de Oostenrijkse keuken wel waarderen? Bekijk hieronder dan onze andere tips vanuit het land. Eet smakelijk!

De 11 lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten